Αρχή  |  Ο λογαριασμός μου  | Checkout  | Νέοι Τίτλοι  | Newsletter  | Προσφορές  | Επικοινωνία
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση Καλάθι αγορών: 0 τεμάχια
Κατηγορίες
Τελευταία Νέα
Bestsellers
01.Ιβάν Δ. Αθανασόπουλος: Η τέχνη της μουτζούρας
02.Η κούπα του τσαγιού
03.Οι μέρες πριν τα χρόνια
04.Τα ποιήματα 1973-2008
ουτοπία

 

Κριτικές
Γράψτε την κριτική σας

 


Προστέθηκε στις 20/05/2011.
 

 

Ήρωες από μολύβι και χαρτί

 

 

Στον Ούγκο Πράττ

 

 

 

 

1.

Στον Σάντοκαν

 

Είμαι ένας ήρωας δεύτερης επιλογής. Ο πατέρας μου άλλον ξεχώριζε. Αυτόν που αγαπήσαν όλοι. Τον πιο καλό, τον πιο ευνοημένο. Εγώ μια ζωή στο περιθώριο, ένας μαύρος πειρατής που λάτρευα τις άσπρες γυναίκες και τους κρυμμένους θησαυρούς, μέχρι που ο πατέρας πέθανε. Λίγο μετά αποφάσισα να βγω στην επιφάνεια με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Το πρόσωπό μου αφίσα και T-shirt. Κι όσο πάει, δεν νοιάζομαι γι’ αυτά, δεν δίνω δυάρα. Εγώ, ο γιος του πατέρα μου, ο ξεχασμένος, ο μαύρος πειρατής από τη Μαλαισία, ήρωας δεύτερης επιλογής. Ο Σάντοκαν.

 

 

 

 

 

2.

Κόρτο

 

Στη Βενετία γίνεσαι σκιά στα στενά δρομάκια, κάτω απ’ τα σαθρά γεφύρια, στα βρόμικα νερά των καναλιών. Χάνεσαι σε υγρά παλάτια για συναντήσεις μυστικές. Τρωκτικά, φαντάσματα, κι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά από τους παλιούς και κραταιούς καιρούς των Ενετών. Και συ έτοιμος για το μακρύ ταξίδι. Την ζωή του Μάρκο Πόλο ζήλεψες, μα δεν θα σε συλλάβουνε ποτέ οι Γενουάτες.

 

 

 

 

3.

Κόρτο Μαλτέζε

 

Και ταξιδεύεις μακριά από στεριές, στις θάλασσες του Νότου, να βρεις μια άλλη γη με πιο πολλά φεγγάρια, κι έναν ήλιο που δεν θα λιώνει την σφίγγα των πάγων, ανάμεσα σε χιλιάδες πεταλούδες. Λατρεύεις και συ, τις όμορφες γυναίκες και δεν ξεχνάς το χάδι της Σανγκάη Λιλ. Φεύγεις μέσα στο χρόνο, για περιπέτειες και συγκινήσεις όχι μόνον γεωγραφικές, μα της ψυχής και της καρδιάς ιδίως.

 

 

 

 

4.

Σανγκάη Λιλ 1

 

Σου χάραξε το πρόσωπο με τα νύχια. Τόσο αιχμηρά όσο της λεοπάρδαλης. Με την κάφτρα του τσιγάρου, σού ’καψε το χέρι, αργά, ηδονικά άρχισε να γλύφει την πληγή. Η Σανγκάη Λιλ χάθηκε μέσα στις σκιές της νύχτας, πίσω από μια πόρτα μυστική. Τα φανάρια στην παλιά γειτονιά, είχαν ανάψει από ώρα.

 

 

 

5.

Σανγκάη Λιλ 2

 

Ανοίγω πόρτες μυστικές και διαφεύγω στις σκοτεινές οδούς. Μαχαίρια βρέχει ο ουρανός τις νύχτες γίνομαι λεοπάρδαλη την μέρα γυναίκα. Στεναχωρούμαι όταν τους κατασπαράζω μα δάκρυα δεν έρχονται στα μάτια, μιας και είμαι ζώο. Τρέχουν την άλλη μέρα, που ’χω ανθρώπινη μορφή. Μπερδεύω τους ρόλους και τις συμπεριφορές, μα ανακτώ τον έλεγχο και πράττω αναλόγως. Το χάρισμα το πήρα από έναν πρόγονο μάγο ξακουστό μέσα στην Κίνα. Εκτός κι αν κάποιος ζευγάρωσε με λεοπάρδαλη. Μια μέρα χάραξα άθελά μου το πρόσωπο ενός καλεσμένου. Θυμωμένος ισχυρίσθηκε που δεν είμαι αληθινή, μα πλάσμα της φαντασίας ενός κομίστα. Ένα σύννεφο έκρυψε τον ήλιο, κρύφτηκα κι εγώ μαζί του. Από τότε κανείς δεν με ξανάδε. Έγινα μια σκιά μέσα στις πολλές.

 

 

 

6.

Σανγκάη Λιλ 3

 

Πριν χαθεί φορούσε πάντοτε γυαλιά του ήλιου. Κανένας να μην δει τα μάτια της. Βαθυπράσινα, μαγνητικά, ως είναι της λεοπάρδαλης που λαμπιρίζουν. Το μόνον αναλλοίωτο στοιχείο στις μεταμορφώσεις της. Η ομοιότητα καταλυτική κι ο φόβος μαζί, μην προδοθεί και τήνε παγιδέψουν.

 

 

 

7.

Έρωτας

 

Κάθε τόσο εξαφανίζεται, πάει να τη βρει μέσα σε κήπους μυστικούς και γειτονιές κακόφημες. Προσπάθησε μια φορά να τη ράψει πάνω του, για να μην του φύγει. Αυτή η γυναίκα του είχε κλέψει την ψυχή.

 

 

 

8.

Τρίτη επιλογής

 

Κι ο Τιπ-Πιτ ή Τζακ ένας τυχοδιώκτης με το παλιό του αεροπλάνο χτυπημένο στα φτερά από καταιγίδες και τσιμπήματα εχθρικών πουλιών, του πήρε το μυαλό μια Ρωσίδα πριγκίπισσα. Ταξίδευε με το χρυσό της τραίνο. Με βολ πλανέ ο Πιτ προσγειώνεται, πάνω στο συρμό, διόλου για το πολύτιμο φορτίο, μα για τα χρυσά της στήθη. Χρυσά, ολόχρυσα, όπως τα μήλα των εσπερίδων.

Όσο για την πριγκίπισσα, έκλεβε καρδιές αντρών. Τις ρίχνει για καύσιμο στη μηχανή του τρένου.

 

 

 

9.

Κόρτο Μαλτέζε

 

Και τον Ρασπούτιν τι τον ήθελες; Έχει πεθάνει κι αναστηθεί χίλιες φορές. Πετά μαχαίρια σ’ εχθρούς και φίλους αγκαλιά με το Mack the knife. Άσε την ιστορία για τους άλλους τους αληθινούς, εσύ πλάσμα της φαντασίας πρωτεϊκό ελεύθερο από περιορισμούς και χρονολογίες. Ο κίνδυνος για σένα όπως η φόδρα στο παλτό. Συνέχισε να εξαντλείς το χώρο που σου δόθηκε∙ κι όσο αντέξεις.

 

 

 

 

10.

Πικρή αλήθεια

 

Και για να πούμε την πικρή αλήθεια δεν είσαι παρά δεύτερης επιλογής. Δεν θα συναντηθείς με τον Μπέρντραντ Ράσελ απ’ το logicomix ούτε με τα manga τα Ιαπωνικά. Τη σταγόνα που ερωτεύτηκε μιαν άλλη από την αντίπερα όχθη τις δύο τελείες που παίζαν επί ώρα σαν τρελές. Λίγο ψεύτικος, λίγο αληθινός όπως οι ήρωες στα παραμύθια, οι γόηδες του σινεμά σε ταινίες B Movies. Ποιος ξέρει όμως; Μπορεί να σε θυμούνται ως αντιπροσωπευτικό είδος μιας εποχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχή » Κατάλογος » Ελληνική Ποίηση »  

Εκδότης: Οδός Πανός - Σιγαρέτα
 
Created by Batsioulas Solutions - v1.00
Αποστολή & Επιστροφές | Προσωπικά δεδομένα | Όροι χρήσης | Προσφορές | Newsletter | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2017 Οδός Πανός - Σιγαρέτα
Διδότου 39, 10680 Αθήνα
τηλ/fax: 2103616782